Okos parkolás – A jövőnk múlik rajta!

okos parkolásAz okos parkolás számos probléma megoldása lehet, hiszen szerte a világon, így a hazai nagyvárosokban is egyre komolyabb gondot okoz a parkolás, mind az autósok, mind pedig az adott környéken élők számára.

Nem egyszer látunk járműveket a nem parkolás céljára fenntartott területeken, a frekventáltabb belvárosi utcákban pedig gyakran épp a környéken élők autóinak nem jut már hely.

Így tehát egy rendkívül aktuális, a nagyvárosok vezetőinek is folyamatosan fejtörést okozó témáról lesz ma szó.

A parkolás jövője már elkezdődött

Legyen szó akár többszintes lakóépületekről vagy irodaházakról, egyre nagyobb igény mutatkozik a parkolóhelyek számának növelésére. Ennek megoldása a parkolási technológia fejlődésével és az intelligens vagy okos parkolás kialakításával lehetséges.

Az okos pakolás 3 alappillére:

  • automatizált parkolórendszerek
  • a megfelelő kommunikációs eszközök és alkalmazások
  • önvezérlő autók

Automatizált parkolórendszerek

Egyre több fejlett nagyvárosban találkozhatunk az ún. automata vagy automatizált parkolórendszerekkel és parkológépekkel, amelyek hagyományos, már megszokott lehetőségekhez képest számos előnnyel rendelkeznek.

Többek között: teljes biztonságot jelentenek pl. a lopás és a rongálódás ellen, ugyanakkor a használatuk egyre nagyobb arányú bevezetésével jelentősen csökkenthető az egy-egy autóra eső CO2-kibocsátás is. Ez utóbbi pedig bolygónk és gyermekeink jövője szempontjából kulcsfontosságú.

Az automatizált parkolórendszerek egy hatalmas tároló állványra vagy egy nagyobb, többszintes tárolóra hasonlítanak. A működésük félig vagy teljesen automatizáltan zajlik, ami a tulajdonosok számára extra kényelmet biztosít.

Az elkövetkezendő években, illetve évtizedekben a számuk folyamatos növekedésére számíthatunk.

Kommunikációs eszközök és alkalmazások az okos parkolás szolgálatában­*

Ahhoz, hogy az okos rendszer összes előnye rendelkezésre álljon, olyan kommunikációs eszközök és alkalmazások elterjedésére van szükség, amelyek valós időben mutatják, hogy egy adott parkolóban van-e szabad hely.

Így tudatosan, célzottan parkolhatjuk le az autónkat. Nem kell helyet keresgélni és emiatt felesleges köröket megtenni. Tehát lényegesen gyorsabb, költséghatékonyabb és környezettudatosabb megoldást jelent, ha okos technológiát használunk parkoláshoz.

Az önvezető autók*

A harmadik kritérium az önvezető vagy robotautók elterjedése lesz. Már ma is tisztán láthatjuk az ebbe az irányba mutató törekvéseket, hiszen egyre több autót szerelnek fel gyárilag az ún. parkolás asszisztens technológiával.

A jövőben az önparkoló autók teljesen biztonságosan, mégis elképesztően közel, tehát rendkívül helytakarékosan lesznek képesek leparkolni egymáshoz képest.

Amint az a fentiekből is jól látszik, a technológia folyamatos fejlődése és szárnyalása a parkolás és a parkolástechnika területén is rendkívüli innovációkat tartogat a számunkra, ami képes lesz enyhíteni a ma még sokszor megoldhatatlannak tűnő gondjainkat.

A Kapu-Centrum Kft.-nél a világ vezető parkolástechnikai rendszerei, a WÖHR parkológépek már az Ön számára is elérhetőek!

Többre is kíváncsi?

Látogasson el a weboldalunkra, ahol még több hasznos információt és az elérhetőségeinket is megtalálja!

https://kapucentrum.hu/parkologepek/
*Az Innovation & Tech Today cikke alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Your Comment